Брюксел ни отряза за пари за оградата по границата ни с Турция

България трябва сама да се грижи за укрепването на оградата на външната граница на ЕС, защото Брюксел няма пари за такива цели, стана ясно днес.

Европейската комисарка по вътрешните работи Илва Йохансон (Швеция) е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, предаде австрийската агенция АПА, цитирана от БТА.

„В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“, е заявила Йохансон. Тя е направила изказването преди днешната среща на министрите на вътрешните работи на  страните членки на  Европейския съюз, свикана в шведската столица Стокхолм.

Днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Австрия за отпускането на европейски средства, посочва АПА. Агенцията допълва, че според министъра по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало „раздвижване по случая“.

Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, е подчертал австрийският  вътрешен министър. „Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана“, е заявил министърът, визирайки българо-турската граница.

За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия „в различни аспекти“, например за технически съоръжения, но и по въпроса „отнасящ се за оградите“.

Австрийското радио и телевизия ОРФ цитира и изявление на Карнер, направено преди днешната среща с колегите му от Европейския съюз. „В Австрия натиснахме спирачката на бежанците, сега се нуждаем от мерки в Европа, с които да се борим срещу злоупотребите с бежанския статут“, е заявил той.

Карнер отново е поставил въпроса за разработване на пилотен европейски проект – така наречената „Директива за отказ“, която ще помогне да бъдат връщани още на външните граници на ЕС всички, които идват незаконно в Европа по икономически причини.

Четете още

Избор на редактора