БСП иска имунитета на Борисов в дневния ред ощe тази седмица

БСП задвижи процедурата за свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като внесе свое проекторешение в деловодството на парламента. Социалистите ще искат то да влезе в дневния ред още тази седмица, след като бе отхвърлено в пленарна зала в петък.

Документът е базиран на основа мотивите на главния прокурор Иван Гешев, който поиска имунитета на Борисов на 2 юни и гласи: „Дава разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Бойко Методиев Борисов, по искането на главния прокурор на Република България, вх. № 49-327-00-2 от 2 юни 2023 г.“

„Изтече петдневният срок, който по закон се дава в такива случаи на лицето, на което е поискано имунитета, и на парламента. Няма никакво движение – нито Борисов си дава имунитета, нито председателят на парламента го внася за разглеждане в зала“, заяви Нинова и обяви, че БСП има проект за решение за сваляне на имунитета на Борисов.

Поемаме тази инициативата след като те нищо не правят, а той няма доблестта сам да си го даде, допълни лидерът на БСП. После уточни, че така ще се даде шанс на Борисов да докаже твърденията си, че няма нищо общо с къщата в Барселона.

БСП не е съгласна с идеята на ПП-ДБ да се създаде комисия, която да реши за поисканите имунитети, заради чутото в записа на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, обясни още Нинова. Такива комисии са правени в предишни парламенти, но животът им е бил между 3 и 7 дни, каза тя.

„ДБ и ПП говорят за шест месеца. Е кажете, логично ли е шест месеца една комисия да тупа топката, за да избере някой политик, в случая Борисов“, попита риторично тя.

Внесените от Иван Гешев документи срещу Борисов по делото „Барселонагейт“ са между 600 и 700 страници. За да се получи достъп до тях е нужно писмо до председателя на парламента Росен Желязков и негово разрешение.

Предложението за спешно гласуване по проекторешението за имунитета на Борисов обаче не бе прието, а от БСП се заканиха в понеделник отново да го внесат.

От „Има такъв народ“ ще гласуват за падането на имунитета на Бойко Борисов, ако проекторешението за това влезе в пленарната зала.

„Осемнайсет години образът какъв е на Бойко Борисов – каратист, футболист, кечист, пожарникар, шахматист, художник, корав мъж“, коментира депутатът от ИТН и добави, че „коравите мъже не се крият зад имунитета си и зад комисии“.

Четете още

Избор на редактора