БСП и „Възраждане“ сeзираха КС за оръжието за Украйна

БСП и „Възраждане“ събраха нужния брой подписи и сезират Конституционния съд за решението да дадем  оръжие за Украйна.

„Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под искането са се подписали 50 народни представители – 26 от „Възраждане” и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда”, съобщиха от пресцентъра на „Възраждане”.

По-рано днес в „Държавен вестник” беше публикуван Указът за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че ще сезират КС, но не им достигат подписи и затова са изпратили писмо покана до „Възраждане” да се включат в нея.

„Ако това не се случи, ще сезираме омбудсмана”, каза тя и добави, че левицата ще използва всички начини по закон и ще положат всичко по силите си, за да спрат този договор.

Не закъсня и отговорът на президента Румен Радев, който коментира отказа си да наложи вето на Указа за военна помощ за Украйна и намеренията на БСП да сезира КС:

„Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест, ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на КС след ратификация на международен договор, е невъзможно”, посочи държавният глава.

Четете още

Избор на редактора