БСП и ИТН се разбраха. Мераците за кабинет остават

Добрият резултат от разговорите между БСП и ИТН днес са общите позиции по управленската програма и стартирането на антикорупционно мнозинство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведените в Парламента преговори между двете партии за съставяне на правителство с третия мандат в рамките на 47-ото Народно събрание.

В началото на разговорите лидерът на БСП потвърди категоричното желание на левицата да опита да направи правителство. Тя посочи още, че структура и състав на бъдещ кабинет няма да бъдат обсъждани при тези разговори.

Нинова поиска от ИТН три неща.

„Първо, да кажете вашата позиция за това бихте ли искали да направим правителство. Второ, искаме то да стъпи върху програмата, която е отворена за предложения от ИТН. След като не сте участвали в съставянето й, абсолютно логично е да изразите мнение. Изпратили сме ви я предварително. И трето, нека днес да не разговаряме за структура и персонален състав на МС“., каза лидерът на БСП.

„Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им обяснявате колко са важни и свободни – отговори в типичния си стил Тошко Йорданов. – Според нас е най-добре да се направи правителство с четирите партии, които бяхме досега. Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения”.

„Готови сме на конструктивни разговори. Нашето мнение е, че в момента избори не са необходими. Имаме съвпадение по почти всички точки от Програмата, която предлагате. Ще направим всичко възможно за реформа на съдебната система и антикорупционното законодателство“, добави Ива Митева от ИТН.

Нинова посочи след края на разговорите, че от ИТН приемат програмата като база за съставяне на правителство.

„Нямаме базисни различия. Предложиха приемливи предложения, които са и от социално значение като Закона за личната помощ и Закона за радио и телевизия“, заяви тя.

От ИТН са заявили готовност да работят за съставяне на правителство от партиите от досегашната четворна коалиция и приемат управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ, тъй като тя в голяма част се припокрива с коалиционното споразумение, добави Нинова.

След консултациите от ИТН са се ангажирали депутатите им да одобрят Антикорупционния закон на първо четене в комисия днес като ще представят и предложения за изменение в законопроекта. Държат и проектът да мине на обществено обсъждане преди да влезе за разглеждане в зала.

От ИТН са готови и да подкрепят и предложените процедурни правила за избор на председател на КПКОНПИ.

Ива Митева потвърди, че името на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ остава на масата.

„БСП за България“ започна консултации за кабинет, след като получи третия мандат от президента Румен Радев. Първата среща вчера беше с най-голямата парламентарна група – на „Продължаваме промяната“. Последни ще бъдат разговорите с „Демократична България“.

Четете още

Избор на редактора