БСП отказа на ГЕРБ. За кабинет е нужна „Промяната“

Нинова провали възможността за кабинет на ГЕРБ без ПП-ДБ.

БСП спира разговорите с ГЕРБ и няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ, издигнала за премиер еврокомисаря Мария Габриел.

Това обяви председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова по-малко от два часа след като президентът Румен Радев връчи на Габриел проучвателния мандат.

С решението на левицата вариантът за управленска конструкция без подкрепа от „Продължаваме промяната – Демократична България“ отпада. ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ имат заедно 116 гласа, което е недостатъчно за избирането на правителство, ако всички 240 депутати са в пленарната зала и гласуват.

Допреди няколко часа лидерът на БСП продължаваше да настоява на тезата, че за подкрепа на първия мандат ще реши вътрешно партийно допитване. Сега Нинова обясни промяната с това, че не получила яснота какво точно да попита членовете.

На срещата с Мария Габриел и Бойко Борисов Нинова посочи, че между двете партии има сериозни различия, които сега изброи като мотиви да се откаже подкрепа за първия мандат: БСП иска дефицитът в бюджета да е поне 4.5%, за да има възможности за социални харчове и не иска България да се присъединява към еврозоната през следващата или по-следващата година;

БСП е против износ на оръжия за Украйна; Според БСП ГЕРБ завоалира дали България ще ратифицира Истанбулската конвенция, в която БСП вижда „джендър идеология“.

„Борисов излезе с партиен кандидат, този кандидат излезе със свои задачи и приоритети. Това беше грешка. Нашата позиция е: среща между всички ни, извеждане на пет национални задачи, които са надпартийни, определяне на срок на действие и след това търсене на експертен състав“, обобщи Нинова.

„Целият сценарий тя (Мария Габриел – бел. авт.) да иска оставка, прокурори, които са го защитавали довчера веднага да внасят искане за тази оставка, всичко това оставя привкус на нещо извън реда, правилата и законността в България“, коментира Корнелия Нинова.

Нинова отрече този политически сюжет и възможността за размяна на атаки между бившия премиер и главния прокурор да имат общо с решението на БСП: „Няма общо. Казах, че очакваме яснота от ГЕРБ и не я получихме.

Но, казаното от Гешев е изключително тревожно. Ще повярваме, че е така и е искрен, ако уплътни думите си днес, с реални действия оттук нататък“, каза Корнелия Нинова.

Нинова прехвърли топката за избиране на редовно правителство към „Продължаваме промяната – Демократична България“, с които ГЕРБ нямала различия. „Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция, така че те са на ход“, обобщи Нинова.

Четете още

Избор на редактора