Нинова: В понеделник БСП решава кога да върне мандата

В понеделник БСП свиква Изпълнително бюро и тогава с колегите ще решим какво правим с получения мандат – връщаме ли го, изпълняваме ли го. Това заяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова пред „Нова нюз“.

„Единственото, с което ще се съобразим е Конституцията. Когато решим, ще се обадя на Кирил Петков и Асен Василев и ще ги уведомя“, каза лидерът на социалистите.

Нинова  напомни, че основният закон не казва изрично колко време може да се държи третия мандат и само по аналогия с първите два се смята, че срокът е 7-дневен.

„Но аз не разбирам тези приказки на опозицията, че щели да протестират. Миналата година през септември имахме аналогичната ситуация – третият мандат беше у нас. Но никой не протестираше, напротив – имаше искания да приемем един или друг закон. Нали помните колко време го държахме – 11 дни. И никой не протестира“, припомни Нинова.

Тя показа изрезки от вестниците, в които пише, че тогава президентът Румен Радев призовал също да се приемат първо важни решения за приближаващата зима.

„Сега Конституцията е същата. Различното е, че останалите разбраха, че ще има истинска борба с корупцията“, заключи Нинова.

Тя призна, че по време на последните преговори за премиер е обсъждан единствено Асен Василев, но това според нея едва ли била причината за оттеглянето на ИТН от преговорите.

Четете още

Избор на редактора