Буренясалата Сточна гара се превръща в зелен парк

Възможно ли е Сточна гара да се превърне в парк? Не кръстовището, а да се съживи територията на старата, изоставена от години товарна жп гара, която е в близост. Вече са изработени три пилотни проекта, които търсят как да махнат „бариерата“ към северната част на града, очертана с релсите чак до гара Подуене-разпределителна – общо 750 дка.

Този път не за поредното застрояване, а как край релсите да се изгради градска среда за отдих и културни прояви, пише Дневник.

От две години сдружение „Градоскоп“ предизвиква дискусии за бъдещето на това пространство, което е само на 15 минути пеша от центъра на София. В техния проект „Зеленият преход на гарите“ партньори са общинската програма „Зелена София“, инициативата на ЕС „Нов европейски Баухаус“, Европейският институт по иновации и технологии, НКЖИ, както и живеещите наблизо граждани.

Сега на Сточна жп гара има само ръждясали товарни вагони и пусти коловози, обрасли в трънак. Изненадата в пейзажа е сградата на някогашната Сточна жп гара. Заключена е отвсякъде, а вътре е запазена просторната чакалня с гишета и парапети от масивно дърво, канцеларии с ламперии Мястото се знае от кинаджиите, които снимат сред естествен декор от първата половина на ХХ век. Последно бяха от тв сериала „Отдел „Издирване“, казват домакините от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Наскоро „Градоскоп“ организира обсъждане на три пилотни проекта за съживяване на това градско пространство. Единият е за създаване на зелен парк „Сточна гара“ със запазване на вагоните, със спортни площадки, с места за фестивали и открити сцени за изкуство, зона за учене в „зелени класни стаи“ на близките училища.

Вторият е за превръщане на сградата на жп гарата в средище за културни изяви, за обществени дискусии по примера на Червената къща, но и фокус върху историята и бъдещето на жп транспорта.

Третият проект предлага на територията на жп гарата да има Зона за развитие и иновативен бизнес, където ще се запазят терените на търговията, която са в момента (на строителни материали), но и с нов акцент – локален център за рециклиране на материали и вещи, поправка на уреди и техника, тестване на нови продукти.

Четете още

Избор на редактора