БФШ 2022: Започна чистка на родни шахматисти

В българския шахмат започна срамна чистка на състезатели и истинска саморазправа с шахматистите, изразили несъгласие с членството на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) във ФИДЕ. Това съобщават Българската федерация по шахмат 2022. Вижте какво се казва още в станоище, разпространено до медиите:

В българския шахмат започна срамна чистка на състезатели и истинска саморазправа с шахматистите, изразили несъгласие с членството на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) във ФИДЕ. Нейни представители са изпратили писмо, с което се забранява на организаторите на турнири, регистрирани за международен рейтинг да допускат до участие определени шахматисти. Причината, посочена в самото писмо е, че шахматистите са се разграничили от членството на БСФШ в Световната шахматна федерация ФИДЕ. Нещо повече – ако организаторите на турнири пренебрегнат искането за забрана на участието на определени шахматисти, техните състезания ще бъдат лишени от валидност за ФИДЕ рейтинг.

Самата БСФШ не е лицензираната шахматна федерация у нас, но тъй като с процедурни хватки беше избрана за член на ФИДЕ, сега може да използва валидността за рейтинги и звания в родния шахмат. С това право по принцип идва и отговорността да спомагаш за развитието на шахматистите в една страна. Но за съжаление от БСФШ са решили да го използват по-скоро като камшик, с който да наказват състезатели, несъгласни с нейните действия. Нещо, което за пореден път показва, че членството на тази организация във ФИДЕ е било грешка.

„Да си член на ФИДЕ в никакъв случай не означава, че разполагаш с бъдещето на състезателите и още по-малко – че можеш да използваш международния рейтинг за саморазправа с несъгласните. Съвсем наскоро в позиция до медиите ние зададохме въпроса – „Бащиния ли е международният рейтинг на българските шахматисти?“. И за съжаление получихме утвърдителен отговор – оказа се, че е станал бащиния на определена група хора. Затова нашият апел е:

Оставете състезателите на мира!

Не пречете на тяхното развитие. Ако имате проблеми с нас, то нека това не се отразява на развитието и просперитета на българските шахматисти“ – посочва доц. Венета Петкова, председател на Българската федерация по шахмат 2022.

В резултат на саморазправата със състезатели, сега Елица Раева, многократен шампион на България и една от най-талантливите ни шахматистки не е допусната до открит турнир с валидност за ФИДЕ рейтинг у нас. Бъдещето на редица други перспективни български състезатели също е поставено на карта.

„Неотдавна представител на БСФШ директно написа в своя Facebook профил – „Който има лиценз, той да осигури рейтинг!“. Той направи това, знаейки, че е невъзможно друг освен неговата федерация да направи това. И че тя носи цялата отговорност от недопускането на състезатели до турнири с валидност за ФИДЕ рейтинг“ – добавя още доц. Венета Петкова.

Припомняме също, че съвсем наскоро Българската спортна федерация по шахмат обяви състезателите, които са поканени да представят България в 45-та ФИДЕ шахматна Олимпиада и сред поканените не беше световният шампион Веселин Топалов. Причините – отново несъгласие на най-добрия български шахматист с действията на ФИДЕ.

„Ние правим всичко възможно за развитието на шахмата. При нас членуват повечето от реално работещите български клубове – 68, а броят на картотекираните играчи е 2000. Възможността за членство във ФИДЕ обаче ни беше отнета в последния момент чрез процедурни хватки, като два дена преди общото събрание научихме, че не сме допуснати до представяне пред него. За съжаление настоящата саморазправа с български шахматисти, използвайки международния рейтинг, показва колко лошо е било това решение за българския спорт. Затова ние ще продължаваме да се борим по съдебен път за правото си да представляваме родния шахмат във ФИДЕ“ – посочва доц. Венета Петкова, председател на Българската федерация по шахмат 2022.

Четете още

Избор на редактора