БЧК е помогнал на над 250 000 души по време на пандемията

За почти две години и половина, чрез дейностите си, свързани с борбата с пандемията от COVID-19 и нейното ограничаване, Българският Червен кръст (БЧК) е подпомогнал повече от 239 000 души с хранителни продукти, на близо 6 200 души в изолация са били закупени храни и лекарства, а почти 26 000 са получили психологическа и емоционална подкрепа от психолози на организацията.

Това посочва председателят на БЧК Христо Григоров по повод на  публикувания от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Световен годишен доклад за бедствията – 2022 г., цитиран от пресслужбата на БЧК.

За същия период са били осигурени медицинска апаратура, хигиенни материали, дезинфектанти, както и близо 3 250 000 лични предпазни средства. Повече от 10 000 доброволци на организацията са работили в помощ на най-уязвимите групи от населението, допълват от БЧК.

Световният годишен доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец “Доверие, равенство и локални действия: Поуки от пандемията от COVID-19 за предотвратяване на следваща глобална криза” отбелязва, че от COVID-19 в световен мащаб са починали над 6,5 млн. души. Докладът цитира данни на Международния валутен фонд, според които до края на 2024 г. пандемията ще струва на световната икономика 13,8 трилиона долара.

В документа са направени препоръки за недопускането на бъдещи трагедии от такъв мащаб, като се предлагат шест основни действия за по-ефективна подготовка за бъдещи извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Препоръките са за засилване на превенцията и готовността на местно ниво; за използване на местния капацитет чрез интегрирани здравни системи; за изграждане на глобални механизми за солидарност, с помощта на които да се гарантира на всички общности достъп до ваксини, медикаменти, лечение и др.; за защита на общностите от социално-икономическите въздействия на извънредни ситуации; за събиране, обобщаване и анализ на данни на местно ниво и използването им при планиране на бъдещи действия; за засилване на правната готовност за настъпването на извънредни ситуации в системата на общественото здраве.

Пълният текст на Световния доклад за бедствията – 2022 г. е публикуван на https://www.ifrc.org/document/world-disasters-report-2022

Четете още

Избор на редактора