Българин почина при насилствен арест в Германия

Тежки обвинения са отправени срещу полицията в Берлин-Бранденбург: 45-годишен мъж е загинал при арест. Най-вероятно смъртта е причинена от насилствено задушаване, съобщи Клуб Z.

Във вторник вечерта в берлинска болница умира 45-годишен мъж. Според медиите в германската столица той е българин. Името му не се съобщава. Съседите на мъжа са извикали полиция, тъй като той се е държал изключително агресивно. И видимо е бил зле психически. При пристигането на полицията мъжът е буйствал и се е противил на задържането си.

Когато полицаите го арестували, мъжът припаднал, се казва в изявление на говорител на полицията. Както съобщава днес в. „Тагесшпигел“ обаче, лекарите в болницата, в която е откаран по спешност арестантът, очевидно са открили пръст в устата и белите дробове на българина. Дали 45-годишният мъж се е задушил, защото полицията се е намесила твърде грубо?

Във вторник вечерта около 21,15 ч. службите за спешна помощ са били повикани на улица „Карл Маркс“ в Нидерлехме край Берлин. Според собствената им информация те са открили на мястото на инцидента мъж, за когото се твърди, че е ритал предмети и е удрял автомобил.

Въпреки многократните молби да преустанови действията си, мъжът е продължил. „Той се е държал агресивно, хапел е и е бил видимо психически нестабилен“, заяви говорителят.

Наложило се полицаите да използват лютив спрей. 45-годишният мъж е бил задържан и закопчан с белезници с помощта на местни жители, „непосредствено след което е припаднал, белезниците са били отключени, оказана му е първа помощ и е била извикана линейка“, се казва още в изявлението.

Длъжностните лица пишат, че мъжът е бил откаран в клиника за по-нататъшно лечение. Според „Тагесшпигел“ към този момент мъжът вече е бил в мозъчна смърт, а лекарите са диагностицирали хипоксично увреждане на мозъка. Хипоксичното увреждане на мозъка възниква при масивна и продължителна липса на кислород в мозъка.

Обяснението за откритата пръст в устата на 45-годишния мъж, както и в белите му дробове, е възможно да е свързано с това, че лицето му е било „насилствено“ притиснато в калната почва в продължение на няколко минути и той да я е вдишал. В полицейския доклад обаче полицаите не споменават нито дума за това.

Според доклада 45-годишният мъж е починал от „неестествена смърт“ в сряда вечерта, а тялото ще бъде аутопсирано още следващата седмица.

Четете още

Избор на редактора