Българите в чужбина: 738 секции за гласуване в 62 държави

Вече стана ясно къде и в колко секции ще гласуват българите в чужбина. Общо 738 секции в 62 държави ще бъдат разкрити зад граница за парламентарния вот през април. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 162, в Обединеното кралство – 118, Германия – 75, Испания – 64, САЩ- 56, Италия – 26, Нидерландия – 23, Гърция – 21, Франция – 16, Канада – 16, Белгия и Австрия – по 15.

Броят на някои от секциите в Канада, Норвегия, Швейцария е обявен от ЦИК под условие, че до 20 март т.г. приемащата страна разреши да бъдат образувани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства, предаде БТА.

В нападнатата от Русия Украйна няма да се гласува. Там секции няма да се разкриват. В Русия пък ще има две – в Москва и в Санкт Петербург.

По-голямата част от местата са така наречените „автоматични“ секции, в които на предишни избори гласувалите са били 100 или повече. На парламентарния вот на 2 ри октомври миналата година, в чужбина се гласуваше в 755 секции.

Четете още

Избор на редактора