Българите против силикона и ботокса. Искат си натуралното

Има светлина в тунела, но не и за чалгаджийките, инфлуенсърките и всички обикновени силиконови красавици, които мечтаят да ги видят по телевизора или в тикток. Времето на напомпаните устни, миглите дeто се удрят в челото и силиконовите бомби, които цъкат в гърдите, е преброено. Или поне така твърди статистиката на социолозите от „Тренд“, публикувана от БНР.

Оказва се, че 60% от българите не одобряват естетическите корекции на външния вид. Според 74% съвременните момичета прекаляват с естетическата намеса, а 62% от запитаните са категорични, че не трябва да им се позволяват такива интервенции.

Привържениците на кръцни-срежи са 27%. Едва 35% от хората са на мнение, че естетическите корекции правят жените по-красиви срещу 52%, които не споделят това мнение.

Според експертите ясно се вижда тенденцията за поколенческото разминаване по темата – по-възрастните са значително по-консервативни и не си падат по подобни действия, докато 56% от хората на възраст 18-29 г. са за.

Делът на жените, които отговарят положително на този въпрос, е по-голям от дела на мъжете (30% срещу 24%). Данните показват още, че живеещите в София са по големи фенове на хирургическите намеси с цел красота за сметка на живеещите извън столицата.

Все пак българинът не е толкова… безпросветен – според 76% модата на изкуствената красота се налага от популярни лица. Опонират им само едни 15%.

76% са привърженици на твърдението „От естествената красота по-хубаво няма“.

60% от българите са на мнение, че корекциите за чудна хубост правят жените еднотипни, все едно правени по калъп. Любопитното е, че дамите споделят това повече от мъжете.

Едва 16% от българите посочват, че биха променили нещо в своя външен вид.

80% пък са категорични, че не биха си посегнали като легнат под ножа, за да ги харесват повече.

36% от най-младите (18-29 г.) биха променили нещо във външния си вид. 26% от хората на възраст 30-39 г. също биха сътворили някаква промяна, ако имат възможност. Подобни интенции сред по-възрастните обаче са нестабилни.

Едва 26% от запитаните биха подкрепили техен близък/ приятел да си направи естетическа корекция, докато 55% не биха оказали такъв съпорт.

По отношение на интимния партньор, то 22% биха го подкрепили, ако иска естетическа корекция, а 65% -твърдо не.

Четете още

Избор на редактора