България е най-голямата опасност за Скопие, Сърбия – най-близкият приятел

Сърбия е държавата, която е най-големият приятел на Северна Македония. А от всички държави по света България представлява най-голямата опасност за Скопие.

Това показват резултатите от социалогическо проучване на „Емрометър“, направено през декември в РСМ.

Според резултатите 37% от анкетираните са посочили Сърбия като „държава или международна организация, която е най-големият приятел на Северна Македония“, следват САЩ с 11,4%, Турция – 8,5, ЕС- 8,1, Германия с 4 на сто, а 11,6% са отговорили, че страната няма приятели.

Според 42% от анкетираните има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, докато 53% смятат, че няма такава.

От тези, които смятат, че има държава или международна организация, която представлява заплаха за Република Северна Македония, 27,6 на сто са посочили, че това е България, а 4 процента – Русия.

В отговор на въпрос дали присъединяването към ЕС е добро за страната 49% отговарят утвърдително, което е най-ниското ниво от 2014 г.  и e спад с  20%  спрямо 2021 г., а 28% категорично не са съгласни с това.

Резултатите показват, че само 17% от гражданите смятат, че ЕС има справедливи, приятелски и коректни отношения, а 65% смятат, че отношението на ЕС е  несправедливо и надменно.

В същото време 58% смятат, че ЕС е най-добрата алтернатива за страната, а 33% смятат, че Република Северна Македония трябва да търси собствен модел на развитие извън ЕС.

Общо 29% от гражданите смятат, че Република Северна Македония никога няма да влезе в ЕС, според 12% това би могло да се случи в следващите 5 години, а 16% смятат, че еврочленството на Северна Македония ще стане след 5 – 9 години.

Резултатите от проучването показват още, че 61% от анкетираните смятат, че в Северна Македония няма демокрация, а 53% смятат, че страната се движи в грешната посока, показват резултатите на „Еврометър“.

Според 42 процента от анкетираните има държава или международна организация, която представлява заплаха за Северна Македония, докато 53 процента смятат, че няма такава.

Проучването на „Еврометър“ е проведено по телефона от агенция „Брима“ в периода от 12 декември до 27 декември 2022 г. върху представителна извадка от 1006 респонденти.

Четете още

Избор на редактора