България очаква 2.2 млрд. лв. инвестиции, Пловдив най-привлекателен

Инвестиции за 2.2 млрд. лв. се очаква да влязат в страната, ако бъдат сертифицирани 54 проекта. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

Тези инвестиции биха довели до разкриването на нови 4500 работни места.

От създаването на Българската агенция за инвестиции досега са привлечени 30 милиарда лева и са разкрити 85 000 работни места. „Целта ни е да съкратим срока за издаване на сертификати на инвеститорите и той да е по-кратък от два месеца“, каза още Савов.

За последните два месеца са постъпили инвестиционни намерения за над 1,6 млрд. лв. за 1000 нови работни места.

Пловдив е най-привлекателното място за чуждестранните инвеститори. Градът под тепетата е събрал над три милиарда евро инвестиции през последните 20 години и е в топ 3 за привличане на инвеститори в Европа, каза директорът на агенцията Богдан Богданов.

Автомобилната индустрия, производство и услуги са основните сектори, в които се очакват нови инвестиции.

Сред инвеститорите е и френската компания „Аквел“ (ACVEL). Тя оповести днес, че планира да открие свое производство в Плевен. Димитър Калдамуков, представител на компанията за България, каза че намерението на инвеститора е да прехвърли част от съществуващите свои производствени мощности от завод в Турция.

„ACVEL“ е основана през 1962 г. Това е семейна компания, която има заводи и представителства за производство на компоненти за автомобилната индустрия в над 20 държави. Акциите й се търгуват на френската фондова борса.

Четете още

Избор на редактора