България разреши на Лавров да прелети над страната

България отвори въздушното си пространство за посещението на руския външен министър Сергей Лавров за среща на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Северна Македония. Това съобщава за ТАСС руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Получихме положителен отговор на нашата нота за прелитането на самолета на Лавров през българското въздушно пространство. Българското външно министерство официално ни уведоми, че на нашия министър е разрешено да лети във въздушното пространство на страната“, казва Митрофанова.

По-рано от Европейската комисия разрешиха на Лавров да пътува до държава от Европейския съюз или до Северна Македония, въпреки че е в европейския списък със санкциите, наложени срещу Русия заради войната в Украйна.

Това е и причината за обрата в позицията на България, която бе първата европейска държава, която затвори въздушното си пространство за руски полети. Това се случи още на втория ден от началото на войната в Украйна – 25 февруари 2022 г.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) обясни, че засегнатите от санкциите имат право да пътуват, особено когато пътуването им е свързано с причината да бъдат санкционирани. Лавров е санкциониран, но санкциите предвиждат изключения за участие в международни срещи.

Междувременно Лавров заяви, че ще участва в срещата на Министерския съвет на ОССЕ в Скопие, ако България отвори въздушно пространство за полета на руската делегация.

Срещата на министрите на външните работи на ОССЕ ще се проведе от 30 ноември до 1 декември в Скопие, на която членовете на организацията трябва да вземат решение за председателстващата държава.

Четете още

Избор на редактора