Държавата спира всички договори с граждани на Русия

България прекратява сключването на обществени поръчки с руски граждани, а от 10 октомври 2022 г. и изпълнението на всички стари договори с физически и юридически лица с руско гражданство, съобщиха от Агенцията за обществени поръчки (АОП). Мярката е съгласно регламент на Европейския съюз, който спира и сключването на договори с организации и институции, установени в Русия като част от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, съобщава bgonair.

Забраната се прилага и спрямо подизпълнители и доставчици, които работят по ЗОП-процедури, ако участието им в изпълнението на поръчката е над 10% от нейната стойност. Възложителите следва да извършат прекратяване на договорите съгласно българското законодателство и в случай на необходимост да сключат нови контракти със същия предмет, уточняват от АОП.

Изключения в регламента са единствено проектите, свързани с ядрена енергия, космически програми, стоки и продукти, доставки на петрол и природен газ, които не могат да бъдат набавени в нужните количества от други държави.

Четете още

Избор на редактора