Как българка създаде първия болкоуспокояващ тампон

През 2017 година на млада българка ѝ хрумва да създаде първия в света болкоуспокояващ тампон с фибри от индустриален коноп.

За по-малко от година Валентина Миланова реализира най-големия рунд в сферата на женското здраве в Европа – 5,5 млн. долара. Следва и привлечената инвестиция от 11,5 млн. долара.

„Аз бях на 9 години, когато за първи път имах цикъл. Това беше твърде ранна възраст, така че учител или родител не ми беше казал какво да очаквам. Криех го в тайна по стара българска традиция. Когато бях на 11 вече споделих с родителите ми. Болките продължаваха, а гинекологът ми предписа орални хормонални контрацептиви“, обясни Валентина Миланова пред bTV.

„Когато се предоставят в толкова ранна възраст е възможно да имат влияние върху развитието на репродуктивната система. Развих поликистозни яйчници. Отново – много болка. Пропуснах 10. клас от училище. Отне ми една година, за да намеря диагноза. Тестваха ме за какво ли не“, добави тя.

„Няколко пъти се опитах да създам компанията в България. Започнах да разказвам на всички, но имаме много скепсис като нация – лоша обратна връзка. Запазих идеята за себе си, върнах се в Лондон. Там има по-подкрепяща среда. Набрах първоначалния капитал. Винаги съм искала да се върна в България. Коронавирусът даде тази възможност и сега компанията е частично българска.“

Тя допълни, че най-трудно било първоначалното набиране на капитал.

„Финансирах компанията с кредитните ми карти. Намерих трик в системата – дълг и в България, и в Англия. Натрупах дълг. 40 хиляди паунда по-късно се озовах в Сан Франциско на края на списъка с инвеститори. За женското здраве няма много капитал – едва 1% от рисковите инвестиции отиват в женско здраве. Когато намерих инвеститорите в Сан Франциско нямах пари да си купя дори вода. Живеех от водата и ядките, които можеш да получиш в готините и скъпи офиси на инвеститорите. Намерих и друг трик – ако отидеш 15 мин по-рано, любезните секретарки те черпят. Нямах никакви пари. Нямах пари за вода, за храна, за транспорт, спях на диваните на мои приятели.“

„Със сигурност чух „не“ много повече от 180 пъти. Миналата година говорих с 418 инвеститори. Поуката е да не се отказвате. Нямам стандарт за инвеститори. Ако ме приемат, казвам „да“. Сега като чувам „не“ си казвам – „Няма значение. Всяко „не“ ни води по-близко до човека, който ще каже „да“, допълни тя.

„Ние в момента имаме компания в София в кв. „Илиянци“. Никога не сме имали проблем да намерим мотивирани хора. В България има невероятен талант. Имаме екипи в Лондон, Бирмингам, Сиатъл и Мумбай. Българският екип винаги изпъква. Индустриалният коноп е бил голяма индустрия за България преди комунизма. Северна България е била най-големият износител на индустриален коноп в Европа. Ползвал се е за дрехи, за въжета, за лекарства, но по време на 60-те години конопа и канабиса се смесват от регулаторна гледна точка. Спираме да разбираме, че те са различни растения, че индустриалният коноп не може да те „напуши“ и индустрията умира. В момента има проблем с нашето законодателство и много компании, които се занимават с индустриален коноп отиват в Румъния, където тази индустрия е четвърта по големина след 10 години работа. Имаме възможност да върнем научната работа по индустриалния коноп.“

„Мечтая за ден, в който това, че се раждаш жена не означава, че ще трябва да изпитваш повече болка и срам относно тялото си. Мечтая за ден, в който и жените, и мъжете, ще могат да говорят за реалността на гинекологичното здраве спокойно, без стигма и табута, за да можем да разрешим медицинските проблеми“, споделя Валентина.

„Получихме одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ и сега се разширяваме към американския пазар. Имаме и нов продукт, който е диагностичен тампон. Може да изпратите използвания си тампон до наша лаборатория и ви казваме дали имате предавана по сексуален път болест или друга инфекция.“

Четете още

Избор на редактора