Българският суперкомпютър „Хемус“ заработи в БАН

В България вече работи българският суперкомпютър „Хемус“. Той е част от комплекса на БАН за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания.

Суперкомпютърът „Хемус“ е с близо 100 000 ядра и може да смята със скорост над 3 х 10 на 15-а степен операции с плаваща запетая в секунда.

Компютърът ще се използва за изследвания в области, като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн, широкомащабни симулации на високотехнологични материали и процеси, моделиране на динамични процеси в индустрията и високопроизводителен анализ на големи данни. Председателят на БАН Юлиан Ревалски припомни, че кюмюрът:

„Ще подпомогне работата на стотици български учени да бъдат конкуретоспособни на своите колеги от чужбина в използването на такава мащабна високопроизводителна техника, каквато е суперкомпютърът и съхраняването на данни“.

А премиерът Николай Денков обясни:

„Този център допълва два други центъра за института – „Инсайт“ към Софийския университет, другият е институтът „Гейт“, който също е към Софийския университет, и по този начин България действително да стои още по-силно на европейската и световната карта в тази област“.

Изграждането на комплекса е за 10 млн. евро, съфинансиран от Европейска програма. Заради мощността си „Хемус“ е вторият суперкомпютър в България. През 2021 г. в „София Тех парк“ заработи Discoverer, който е част от европейската мрежа от суперкомпютри.

Четете още

Избор на редактора