Българският клуб „Иван Михайлов“ в Битоля няма да сменя името си

„Културният център „Иван Михайлов“ няма да промени името си,“ заяви председателят на културния център Любчо Георгиевски по Bulgaria ON AIR по повод изтеклия срок за промяна на имената на сдруженията, чиито имена властите в Скопие смятат за спорни.

През ноември 2022 година парламентът в РСМ прие спорно законодателство с обратна сила, според което законно регистрирани вече сдружения и клубове може да бъдат заличени от Централния регистър заради имената си.

„Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург,“ заяви Георгиевски.

През 2001 година с подобни мотиви Скопие забрани сдружението „Радко“ (б.р. Радко е псевдоним на Иван Михайлов), а по-късно Европейският съд по правата на човека се произнесе по въпроса с осъдително за РСМ решение.

По повод срещата с външния министър Буяр Османи тази седмица, Георгиевски заяви, че тази първа среща е само една крачка напред.

„Заявихме в разговора с него, че ние не сме външен проблем на РСМ, ние въобще не сме проблем, а сме решението за Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Властите досега не бяха разговаряли с нас. Ние имаме готовност да разговаряме с всички, които искат разговор с нас и очакваме да ни впишат в Конституцията. РСМ трябва да спазва френското предложение, с което се съгласи, и подписания договор с България,“ категоричен бе Георгиевски.

Четете още

Избор на редактора