Валията на Истанбул с грозна заплаха за гей парада

Валията на Истанбул Давут Гюл предупреди, че властите няма да допуснат гей парад, който ЛГБТ общността обяви, че ще проведе в неделя, на 18 юни, в мегаполиса.

„По никакъв начин няма да бъдат допуснати дейности, заплашващи семейната ни институция, която представлява гаранция за съществуването на нацията и на държавата. Групи, които възнамеряват да демонстрират такива дейности, решително ще бъдат възпрепятствани“, посочи губернаторът на Истанбул в Туитър.

Турските власти са категорично против към всякакви прояви на местните ЛГБТ групи, които традиционно се провеждат през месец юни, т.нар. Месец на гордостта.

В предишни години всеки опит за провеждане на гей парад се възпрепятстваше с груба сила от полицията, със сблъсъци, ранени и много арести.

По данни на турските медии миналата година по време на демонстрация само в град Измир са били арестувани близо 400 участници.

Твърди се също, че в последно време има увеличение в провеждането на улични прояви с участието на ЛГБТ и други групи, предаде БТА.

Преди няколко дни местни общности на ЛГБТ призоваха в социалните медии симпатизантите си масово да се включат в гей парада, който планират да проведат в неделя, 18 юни, в знак на солидарност със сродните общности по света.

Четете още

Избор на редактора