Варненско лято тръгна с пиесата „Великденско вино“

Международният театрален фестивал (МТФ) „Варненско лято“ се откри тази вечер със спектакъла „Великденско вино“ на Народния театър „Иван Вазов“.

„Този фестивал е емблема не само за град Варна, но и за цяла България. За своите трийсет и една години той спокойно може да се нарече традиция, която има своя отзвук и в България и по света. За разлика от света обаче, където институциите създават личностите, в България личностите създават институциите и този фестивал не би бил възможен без Цветана Манева, за което искрено ѝ благодаря“, каза служебният министър на културата Найден Тодоров, който участва в церемонията.

Той припомни, че това е поредната постановка на невероятното заглавие на Константин Илиев „Великденско вино“, което е било представено за първи път в Народния театър преди 31 години – в годината, в която е бил основан театралният фестивал във Варна. Тази постановка е дело на личности като Явор Гърдев, Павел Койчев, Владимир Пенев, с които българската култура може да се гордее, каза още министърът.

Тодоров се обърна към всички зрители с думите „Недейте да се срамувате от вашата реакция в края на спектакъла, защото е абсолютно нормална“ по повод пиесата, която представлява своеобразна изповед на Поп Кръстьо за предателството на Васил Левски.

„Много обичам Варна, обичам вас и тази сграда“, каза Цветана Манева, която е председател на настоятелството на Фондация „Виа Фест“, организатор на МТФ „Варненско лято“. Тя припомни, че Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ е създаден от варненци чрез дарения, с които те са допринесли за построяването му. Актрисата определи представлението „Великденско вино“ като знаменателно.

На тържеството присъства и кметът на Варна Благомир Коцев, който отбеляза, че днес за него е специален ден с новите неща, които му се случват. „За първи път откривам „Варненско лято“, който е огромно богатство за нашия град, и то точно днес, на празника на детето, в който моят син проходи, направи първата си крачка“, сподели той. „Варненско лято“ е един добър старт на сезона и културния календар, с който се слави Варна и който я прави културна столица на Черноморието, каза още Коцев и добави, че културните събития, които се случват в града, са изключително важни, и местната власт работи за тяхното разгръщане.

Това е един от най-ярките фестивали, той превръща Варна в европейска столица на културата в следващите дни, посочи на откриването председателят на Българската асоциация за театър Ириней Константинов и допълни, че след него започва „прекрасният варненски летен сезон“.

„С вълнение пристъпваме за 32-ри път към откриването на фестивала, с който Варна ще бъде театър за десет дни“, каза в приветствието си директорката на домакинстващия проявата Театрално-музикален продуцентски център в града Даниела Димова. Тя пожела Варна не само да съхрани този фестивал, но да го надгради, като „всички работим за пребъдването му в годините напред“.

Това, че залата е толкова пълна, прави празникът още по-прекрасен, сподели артистичният директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Веселина Михалкова и пожела „На добър час“ на всички свои колеги, които ще вземат участие във фестивала.

Директорът на Фондация „Виа Фест“ Николай Йорданов подчерта значимата роля на Министерството на културата и Община Варна за материалната и моралната подкрепа, оказвана на екипа на фестивала през годините. Той благодари и на Българската асоциация за театър и Съюза на артистите, Драматичния и Кукления театър, Фестивалния и конгресен център, Градската художествена галерия и отправи специален поздрав към поканените артисти, които ще бъдат в светлината на прожекторите в следващите 15 дни.

Тазвечершното представление на „Великденско вино“ с Владимир Пенев и Павлин Петрунов бе увенчано с продължителни аплодисменти. След него на площада пред театъра зрителите гледаха и огненото шоу „Охлюмотив“ на Театъра на огъня и сенките „Файъртер“.

Четете още

Избор на редактора