Василев: Без бюджет, нямаме шанс за еврозоната от 1 януари 2024 г.

Ако нямаме бюджет, шансовете да влезем в еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви. Това каза Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната“, на среща с представители на работодателски организации в Народното събрание.

Ние още на 1 ноември внесохме проект за решение за декларация на парламента, с което да задължим кабинетът да внесе бюджет за 2023 г., каза Василев. Министерският съвет предложи удължаване на текущия бюджет. По думите му той е неадекватен на икономическите условия, които са се променили драматично от приемането на Бюджет 2022 г. и актуализацията.

По-притеснителното е, че в случай, че не се сформира кабинет, няма да има време за истинска бюджетна процедура, ако тя не започне сега, каза още Асен Василев. По думите му това означава, че този закон ще трябва да работи поне до 30 юни догодина.

Ако изборите са през март, през април да се направи парламент, май месец – правителство, коментира Василев. По думите му приемането на един бюджет отнема около месец, месец и половина и това означава поне до края на юни, началото на юли да трябва да работим с разпоредбите на текущия бюджет. Според Асен Василев това не е дообмислено в служебния кабинет.

Бихме искали да чуем и вашето мнение по въпроса, обърна се той към работодателите. Тази липса на предвидимост и параметри, как биха се отразили на бизнеса и дали според вас това е разумен подход или трябва да се търси някакъв друг, попита депутатът.

Четете още

Избор на редактора