Василев: Парите на руското посолство са блокирани автоматично, няма запор

Няма запорирани сметки и изрични действия от българската държава, това е автоматично действие по силата на санкциите, наложени от Европейския съюз. Така вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев коментира разпространената по-рано от депутата Тошко Йорданов информация, че сме запорирали сметки на руското посолство у нас на стойност 890 хиляди долара.

Василев потвърди, че преводите на парите са спрени, но няма запори, наложени от българската държава.

След като получим становища от ЕК трябва ли да се отменят санкциите за този конкретен превод и дали да се даде дерогация, ще предприемем съответните мерки, каза още Василев. Твърди се, че сумата е за заплати на служителите.

По-рано председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обяви пред журналисти в парламента, че министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които са си техни.

Йорданов напомни, че има български пари на нашите дипломати в Русия, които руснаците също могат да блокират. „Това минава всякакви граници на глупостта, защото това няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още“, категоричен е Йорданов.

Четете още

Избор на редактора