Василев: Намерени са резерви за 3% бюджетен дефицит

Намерени са резерви в проектобюджета, така че дефицитът да бъде сведен до три процента, обяви Асен Василев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ след среща на депутати от групата и техни колеги от ГЕРБ – СДС с експерти във финансовото министерство.

Социални разходи няма да бъдат орязвани и засега не се предвижда промени на данъци, каза още Василев.

Депутатите очакват новите изчисления на експертите от министерството.

„След което ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен – бюджетът да влезе в 3-процентовите ограничения, които сме говорили. Чисто технологично това най вероятно ще се случи като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6,4 (процента дефицит – б.р.), след което да бъде коригиран от министерството и да влезе вече с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел“, каза Асен Василев

В отговор на въпрос какви са резервите и ще се стигне ли до орязване на социални разходи или пък до вдигане на данъци, Василев отговори:

„Мисля, че изненадите не са големи – едната е План за възстановяване, другата е дивидент, третата е отчасти по издръжката на различните ведомства, четвъртата е капиталовата програма, тоест не се пипат социални разходи или заплати на този етап“.

От своя страна Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС заяви, че когато се работи по въпроса за прехвърлянето на 100% от дивидента на държавните предприятия към хазната, ще се внимава да не се наруши здравината на енергийната система. А на въпроса дали ГЕРБ остава на позицията си само редовен кабинет трябва да внесе бюджета, Петкова заяви:

„Това, зад което оставаме категорично е, че нашата основна цел и нашият основен приоритет е приемането на България в еврозоната“.

Министър Росица Велкова не е присъствала на срещата, тъй като е в командировка в чужбина.

Четете още

Избор на редактора