Васил Божков се завръща, каца в София следобед

Васил Божков сензационно обяви, че днес се прибира в България.

„Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и други институции ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30“, обяви на своята Facebook страница Васил Божков.

Бизнесменът публикува и снимка от самолета, в който се намира на път за България.

През май Божков съобщи във „Фейсбук“, че е готов да се върне в България като свидетел и от това трябва да се страхува бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бизнесменът бе привлечен като обвиняем за 19 престъпления през 2020 г., като прокуратурата направи извод, че е нанесъл щета на бюджета за над 550 милиона лева, които фирмата му „Национална лотария“ е спестила от такси.

През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон „Магнитски“. Според САЩ бившият финансов министър Владислав Горанов, който пък бе санкциониран по „Магнитски“ в началото на тази година, е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и да лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси и от това е произлязла щета за около 600 милиона лева. Твърденията на Божков са, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му „за по-дребни суми, за други нужди“.

През март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани бившият премиер Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и Горанов, като посочи, че е дал пред полицията имената и на други хора – Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и на бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Божков потвърди че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял. Още тогава той изрази готовност да бъде разпитан дистанционно по сигналите, които е изпратил, а ако не бъде издирван с червена бюлетина на Интерпол, е готов да се прибере и в България, за да даде показания.

Четете още

Избор на редактора