ВАС отказа да гледа жалбата на Денков за билбордовете

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на бившия премиер и кандидат за депутат Николай Денков и Коалиция „Продължаваме промяната–Демократична България“ срещу решението на Централната избирателна комисия, с което ЦИК установи нарушение на изборния закон заради билбордовете с ликовете на Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

В билбордовете се пита кой трябва да бъде избран за премиер между Денков и Бойко Борисов и Делян Пеевски.

ЦИК взе решение билбордовете да бъдат незабавно премахнати, а Денков – санкциониран, като глобата може да стигне до 5000 лв.

Денков и ПП-ДБ обжалваха решението пред ВАС.

Председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт за нарушение на Николай Денков като кандидат за народен представител от ПП-ДБ на вота на 9 юни, постанови ВАС.

Върховните магистрати отхвърлят и тази част от жалбата на Денков и коалицията, с която се възлага на областните управители на София и Пловдив да се махнат билбордовете на територията на двата града.

Съдебният състав приема, че въпросното решение на ЦИК не подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс, тъй като е установено нарушение на забраната по чл.183, ал.4 от Изборния кодекс и председателят на ЦИК е оправомощен да състави акт за установеното нарушение. Решението на ЦИК представлява част от процедурата по налагане на административно наказание на лице, допуснало нарушение в хода на изборния процес.

Четете още

Избор на редактора