„Вашингтон поуст“: Украйна е затруднена за пролетно настъпление

Големи загуби за година война и прибягването до новобранци в предните редици може да са сред факторите, които да затруднят предприемането на мащабно пролетно настъпление от Украйна.

Това отбелязва в. „Вашингтон пост“, който се позовава на западни длъжностни лица с оценката, че в Украйна може да са убити или ранени общо 120 хил. души (десет пъти повече от последната официална статистика от декември). Оценката за загубите в руските редици е по-лоша – около 200 хил. души – но и въоръжените сили на Москва са значително по-големи, а военнослужещи могат да се набират от три пъти по-голямо население.

Освен с липса на опитни сили украинската армия обаче може би се сблъсква и с проблем, белязал първите дни на войната: остър недостиг на оръжия, с който съюзниците не успяват да се справят, а и (както е известно от трескавите усилия на Европа да намери решение) артилерийски снаряди.

Американски представители казват, че очакват офанзивата на Украйна да започне в края на април или началото на май и са наясно със спешността в това да се предоставят оръжия на Киев своевременно; ако войната се проточи, това може да е в полза на Русия.

Четете още

Избор на редактора