Великденска размяна на пленници, „Вагнер“ освободи над 100

Руската частна военна компания „Вагнер“ върна най-малко 100 украински военнопленници на украинските сили по случай православния Великден, показва видеоклип, разпространен днес от основателя на компанията.

„Подгответе всички, нахранете ги и им дайте вода, прегледайте ранените“, казва Пригожин в клипа, публикуван в „Телеграм“ от пресслужбата му.

После на кадрите се вижда група украински пленници, на които се казва, че ще бъдат върнати на украинските сили, за да отбележат православния Великден, посочва Ройтерс, пише БТА.

„Надявам се, че няма да попаднете отново в ръцете ни“, обръща се към тях въоръжен войник от „Вагнер“, преди да им бъде наредено да се качат в камион, като някои от тях товарят пакети с бутилки вода.

Над 100 мъже, някои от които куцат, а други са в носилки, носени от техни другари, бяха показани да вървят в редица по кален път, докато мъж, качен върху танк, държи бяло знаме.

Началникът на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски – Андрий Ермак – съобщи, че 130 украински военнопленници са освободени и са се върнали у дома при „голяма великденска размяна“. Не е ясно колко руснаци са били освободени при нея.

„Връщаме 130 наши хора. Това се случи през последните дни на няколко етапа“, написа Емрак.

Освободените са военни, граничари, национални гвардейци, моряци, служители на Държавна специална транспортна служба, заловени в направленията Бахмут, Соледар, Запорожие, Херсон.

Четете още

Избор на редактора