Велкова: Имаме три варианта на държавния бюджет

Разработили сме три варианта на проект за бюджет. В момента съгласуваме с министерствата, с ведомствата, ще обсъдим с Националния съвет за тристранно сътрудничество проект във вариант на дефицит от 6,6%. Той се формира при запазване на всички действащи политики, нормативни актове, законодателство. Без промяна в приходната и в разходните части. Работим без промяна в политиките, тъй като сме служебно правителство.

Това каза в интервю за БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. И допълни, че не е редно да бъде внасян вторият вариант – с дефицит 3%, който налага ограничаване на значителен размер от разходите и политиките, действащи в разходната част, както и промяна в някои от приходните политики. „Третият вариант, който е най-подходящ, ако няма редовно правителство, това е запазване на определени разпоредби от 2022 година, които да продължат да действат през 2023 година“, добави тя.

По думите ѝ Министерството на финансите е консервативна институция и посочи, че макропрогнозата на БНБ е по-консервативна от заложеното от МФ. И посочи пример: „За 2023 г. БНБ залага ръст на БВП от 0,1%, докато МФ залага ръст от 1,6%. БНБ залага по-висока инфлация, отколкото МФ залага. Ние не сме консервативни при разработване на макропрогнозата“.

Четете още

Избор на редактора