Венецуела анексира част от съседна Гвиана

Президентът на Венецуела Николас Мадуро прие закон за създаването на нов щат на страната от богатата на петрол провинция Есекибо в съседна Гвиана, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Решението взето от венецуелския народ на консултативния референдум ще бъде напълно изпълнено, като с този закон ще защитим Венецуела на международната сцена“, заяви днес Мадуро.

В началото на декември Мадуро произведе спорен референдум в страната си, като според официалните данни 96% от гласоподавателите са се изказали в полза на присъединяване на „Гвиана Есекиба“ като федерален щат на Венецуела.

Според президентската администрация законът установява нов, 24-ти федерален щат „в рамките на венецуелската териториална политика“.

Населението на района също ще има представител във венецуелския парламент след изборите догодина.

Предвижда се „осигуряване и формиране на висша комисия на държавата и щата по отбраната на Гвиана Есекиба“. Това засилва страховете, че Венецуела може да нахлуе в региона и да предизвика война.

Венецуела отдавна има претенции към богатата на ресурси територия, която покрива около две трети от съседната държава.

Настоящите граници са установени през 1899 г. при арбитраж в Париж по инициативата на САЩ и Великобритания.

Венецуела се позовава на споразумение с Великобритания от 1966 г. , няколко месеца преди тогавашната колония Британска Гвиана да стане независима държава.

Международният съд разглежда случая по искане на Гвиана, но Венецуела отхвърля неговата юрисдикция – и е закрепила това в настоящия приет закон.

Четете още

Избор на редактора