Верстапен пак е световен шампион във Формула 1

Макс Верстапен с „Ред Бул“ защити световната си титла във Формула 1.

Нидерландецът спечели Гран при на Япония, но първоначално не разбра, че е световен шампион за втора поредна година. Минути след края на надпреварата след кратко объркване се оказа, че пилотът на „Ред Бул“ е недостижим на върха в генералното класиране след наказание на Шарл Льоклер, което прати Серхио Перес на второто място.

Льоклер с Ферари пресече втори финалната линия, което математически означаваше, че празненствата на Ферстапен и екипа му се отлагат поне до следващото състезание, но Льоклер бе наказан с 5 секунди заради неправилна маневра в последната обиколка, което прати Перес на второто място и даде титлата на Верстапен.

В генералното класиране нидерландецът има 366 точки, 113 повече от втория Перес четири кръга преди края на шампионата. Трети е Льоклер с 252 точки.

Още на третата обиколка състезанието бе спряно с червен флаг поради проливен дъжд и лоша видимост.

Макс Верстапен потегли от първа позиция с минимален аванс пред съперника от Ферари Шарл Льоклер на мократа писта Сузука. Още в началото Карлос Сайнс от Ферари се завъртя и катастрофира заради мокрото трасе, а Алекс Албон от Уилямс също отпадна поради технически проблем. В резултат на лошите условия състезанието беше спряно и всички се върнаха в бокса.а

След повече от два часа прекъсване надпреварата бе подновена зад колата за сигурност. Верстапен запази първата позиция до края, а след наказанието на Льоклер, нидерландецът ликува с титлата.

„Много съм щастлив, че състезанието се проведе. Беше трудно да караме в тези условия. В края ситуацията се подобри и важното е, че имаше състезание“, каза Верстапен, който минути след изказването си на пистата разбра, че е световен шампион.

Четете още

Избор на редактора