Верстапен спечели и Голямата награда на Испания

Нидерландският пилот на „Ред Бул“ Макс Верстапен спечели състезанието за Голямата награда на Испания, седми кръг за сезона във Формула 1. Времето, за което той завъртя пълните 66 обиколки, бе 1 час, 27 минути и 57.940 секунди.

За световния шампион от последните двe години това бе победа номер пет през сезона, като тя дойде напълно безпроблемно. На пистата в Барселона Верстапен потегли от полпозишън и след като на първия завой влезе пред пилота на Ферари Карлос Сайнц, до края на състезанието караше на чиста писта пред себе си. Така той донесе и седмия пореден успех на „Ред Бул“ от началото на кампанията, с което затвърди пълното надмощие на тима си при конструкторите.

За Макс победата е под №40. През 2016 г. той постигна първата си на същото трасе.

Почетната стълбичка се допълни от британците Луис Хамилтън и Джордж Ръсел от отбора на „Мерцедес“, като Ръсел успя да запази мястото си в битка в последните обиколки с втория пилот на „Ред Бул“ Серхио Перес. Мексиканецът караше с чисто нови гуми в последните десетина обиколки, но намаше нужното време, за да стопи 9 секунди пасив от Ръсел.

В генералното класиране при пилотите води Верстапен със 170 точки. Втори със 117 е съотборникът му Серхио Перес. На трета позиция с 99 точки е Фернандо Алонсо. По-надолу следват Хамилтън с 85 точки, Ръсел с 65 и Сайнц с 58.

Четете още

Избор на редактора