Верстапен спечели спринта на мокър асфалт в Белгия

Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул) спечели спринтовото състезание преди Гран при на Белгия от Формула 1 и увеличи преднината си на върха при пилотите. Той вече е с актив от 289 точки и води със 128 на съотборника си Серхио Перес (Мексико, Ред Бул), който остана предпоследен.

Верстапен спечели обедната квалификация и стартира от първо място спринта, който обаче започна на мокър асфалт. Пилотите бяха принудени да спират в бокса още в началото на 11-те обиколки и нидерландецът загуби първото си място от Оскар Пиастри (Австралия, Макларън) при излизане на пистата.

Австралиецът се задържа начело до шестата обиколка, когато бе изпреварен от Верстапен след завоя „Червената вода“. Така двукратният световен шампион се откъсна от преследвачите и спечели с разлика от 6.677 секунди.

Пиастри спечели второто място, а Пиер Гасли (Франция, Алпин) допълни подиума с трета позиция пред Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес).

Класирането на Хамилтън го доближи на четири точки от третия в генералното класиране Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин), който катастрофира малко след старта и предизвика влизане на автомобил на сигурността.

Четете още

Избор на редактора