Веско запази първото място на турнира в Саламанка

19-ият световен шампион по шахмат Веселин Топалов запази първото място в класирането на традиционния турнир в Саламанка след петия кръг.

За шести път градът, в който живее българския гросмайстор, е домакин на фестивала „Люлка на съвременния шахмат“.

Празникът, организиран от местното кметство и Университета на Саламанка, един от най-старите в Европа, включва силен турнир с 8 участника.

Освен българина зад дъските в местния клон на „Банка де Еспаня“ играят още – най-ембеламатичният шахматист на Украйна – Василий Иванчук, европейски и олимпийски шампион, младата надежда Кирил Алексеенко от Русия и двукратният победител в Саламанка – Хайме Латаса.

Сред жените-участнички впечатлява името на иранската шахматистка Сара Кадем, която на световното първенство по бърз шах в Казахстан се появи без хиджаб и после отказа да се прибере в родината си, шампионката на Испания – Сабрина Вега, бившата европейска шампионка Ана Ушенина от Украйна и младата надежда на Азербайджан Гюнай Мамадзада.

Топалов имаше черните фигури срещу испанката Сабрина Вега, но въпреки това рано получи предимство и спечели третата си победа в турнира.

Редултати:

Пети кръг:  Алексеенко – Мамадзада 1:0, Латаса – Ушенина 1:0, Вега – Топалов 0:1, Иванчук – Кадем 1:0.

Временно класиране: Топалов, Латаса, Алексеенко – 4 т. Иванчук – 3 т., Ушенина – 2 т. Вега, Кадем, Мамадзада – 1 т.

Утре от 18.30 часа българско време започват партиите от последните два кръга.

Четете още

Избор на редактора