Вече е 100% ясно. Асен Василев връща празна папка на президента

Днес, малко преди 17 ч., Асен Василев ще върне на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство.

Както писа още вчера ekspresso, той няма да има подкрепата на 121 народни представители.

Точно преди седмица вицепремиерът и финансов министър в оставка получи възможността да състави нов кабинет и той веднага стартира преговори с двама от досегашните си коалиционни партньори и независимите депутати.

Изготвена бе и управленска програма, но така и не се намериха още шестима депутати, които да застанат зад проекта. Целта беше в рамките на следващите 6 месеца да се изпълнят конкретни задачи, заложени в представената на партньорите програма. Тя включва също парламентът да приеме 40 закона, които да осигурят парите от Европа по Плана за възстановяване.

„Демократична България“ и БСП категорично заявиха подкрепата си за Асен Василев. Петимата независими депутати също приеха програмата, изготвена от „Продължаваме Промяната“.

Според нашите източници, Асен Василев категорично е отказал да влиза в пазарлъци. Той твърдо игнорирал възможността за преговори с ръководството на „Има такъв народ“, след като хората на Слави Трифонов станаха причина за падането на правителството на Кирил Петков. В сряда пак те провалиха заседанието в парламентарната комисия за промените в закона за КПКОНПИ и категорично показаха, че нямат намерение да подкрепят съдебната реформа.

В началото на седмицата стана ясно, че и от опозицията са предложили чрез посредници сделка на кандидата за премиер. От Граждани за европейско развитие на България били готови да подкрепят Василев срещу чадър над разследванията за зулумите на лидера им Бойко Борисов.

И ДПС били готови да кандисат, но срещу обещание за изваждането на Делян Пеевски от списъка „Магнитски“.

Василев обаче не искал и да чуе за задкулисни договорки и съставяне на правителство на всяка цена.

Вчера вечерта от „Продължаваме Промяната“ категорично са решили да върнат празна папка на президента. Това ще стане, след като Асен Василев се върне от Гърция, където заедно с Кирил Петков ще участва в церемонията за официалното откриване на газовия интерконектор Гърция-България край Комотини.

След връщането на мандата, Румен Радев трябва да го връчи на ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава може да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Ако и тя не успее или откаже, президентът разпуска Народното събрание и насрочва нови избори.

Четете още

Избор на редактора