„Виваком“ вдига месечните такси с 2 лева

Мобилните оператори вдигат месечните такси, които плащат клиентите им за ползваните услуги. От февруари “Виваком” увеличава сумата с 2 лева, става ясно от съобщение на телекома, изпратено до абонатите му. От А1 и “Йетел” заявиха, че засега няма взети решения за по-високи такси. Двете компании щели да изчакат официалното обявяване на индекса на инфлацията за 2022 г. и тогава да вземат окончателно решение, съобщава 24 часа.

Данните трябва да бъдат публикувани от НСИ на 18 януари. Последните официални данни са, че на годишна база поскъпването в края на ноември е 16,7%.

Според общите условия за работа с клиенти операторите имат право да актуализират месечните такси за услугите си според нивото на инфлацията.

През миналата година поради тази причина месечните такси бяха вдигнати с 1 лев. Тогава телекомите обясниха повишението с това, че през последните две години инфлацията се вдига, увеличават се и разходите им за поддръжка на мрежите. В същото време цените на услугите не били променяни, но натоварването и броят на услугите се увеличавал.

Първоначално операторите имаха намерение да събират поскъпването за 2020 и 2021 г. и увеличението на таксите да е съобразено с тези показатели. След намеса на тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова и на Комисията за защита на потребителите бе обявено, че увеличението ще е само с инфлацията за 2021 г.

Четете още

Избор на редактора