Вижте кои са най-добрите сериали за 2022

През последните десетина години настъпи „Златния век“ на телевизионните сериали. И най-големият проблем за зрителите вече идва от възможностите за избор. Огромнен брой продукции се предлага през различните стрийминг платформи, като премиерите са непрекъснато. 817 000 различни тв програми са се борили за вниманието на американския зрител през 2022 г., според „State of Play“ на Nielsen.

55% от това съдържание е на платформите, опериращи на абонаментен принцип. А те също вече са много – Netflix, HBO Max, Apple TV, Amazon Prime Video, Disney+, Hulu, Paramount+ & Showtime итн.

Как при това разнообразие човек да избере какво да гледа и как да не пропусне най-доброто? Ето една престижна класация на базата на референции от IMDb, както и информация за номинации и награди.

Всички предложени сериали са равни като препоръка – най-вече, защото покриват широк спектър от жанрове и според момента и настроението всеки може да да предпочете различни заглавия.

„Andor“ (Disney+), приключенски, фантастика, екшън, оценка от IMDb – 8.4. „Андор“ е страхотен избор не само за феновете на сагата „Междузвездни войни“, но и за всички, които харесват приключенски филми и разкази за бунтари, фантастика и фентъзи.

„The Crown“ (Netflix), биографичен, драма, исторически, оценка от IMDb – 8.7. Прекрасен сериал, проследяващ живота на кралица Елизабет Втора и това, което този живот символизира – Английската корона. Харесва се, защото е филмирана достоверна и човечна версия на живота на кралското семейство, без да се избягват неудобните истини, с пикантност, но и без да жълтее.

„The Gilded Аge“ (HBO), драма, исторически, оценка от IMDb – 8.0 За всички фенове на „Downton Abbey“ – няма как да пропуснете новия проект на Джулиан Фелоус. Тук се пренасяме в „позлатените години“ на Ню Йорк, в които „новите пари“ се сблъскват със старите. Уникална кинематография и заради превъзходен актьорски състав.

„Severance“ (Apple TV), фантастика, трилър, мистика, оценка от IMDb – 8.7. Определян като един от най-добрите сериали на годината не само от мен, но и в поредица престижни класации, вкл. тази на „Златен Глобус“ 2023, където е една от петте номинации за „Най-добър драма сериал“.

Ozark, (Netflix), драма, трилър, криминален, оценка от IMDb – 8.5. Когато излезе „Breaking Bad“ (който е с оценка 9.5 в IMDb), приятелка ми го препоръча горещо. След като не ме хвана изобщо, тя ми каза да продължа да гледам и да му дам шанс. Изгледах почти целия първи сезон, но така и не се получиха нещата. Докато с „Озарк“ си беше любов от първа серия. Актьорската игра е уникална и остана такава през всичките 4 сезона.

„The White Lotus“ (НВО Мах), драма, сатира, оценка от IMDb – 7.8. Шест серии в първи сезон и седем във втория. Забавен, комичен и с на моменти абсурдни ситуации, които те карат да се засмееш изненадващо и от сърце. Вторият сезон на „Белият Лотос“ добави нови емоции към палитрата от сатира и здравословни порции смях. Страхотен актьорски състав и в двата сезона, придаващ допълнителна тежест на фабулата: разнообразна група от супер-богати хора, пристигащи на почивка в курортите от веригата „Белия Лотос“ и взаимодействията им с обслужващия персонал и местното население.

„Black Bird“ (Apple TV), биографичен, криминален, драма, оценка от IMDb – 8.1. Ако сте фенове на първи сезон на „True Detective“ и/или на „Mindhunter“, то мини сериалът на Епъл е точно за вас. Очакват ви 6 епизода с на моменти спираща дъха игра на Тарън Егертън (Джеймс Кийн) и Пол Уолтър Хаузър (Лари Хол). И двамата са номинирани за най-добра мъжка роля в съответната категория на „Златен Глобус“, а самият сериал има номинация за „Най-добър лимитиран сериал“.

„What We Do in the Shadows“ (Hulu) , комедиен, оценка от IMDb – 8.6. От „Какви ги вършим в сенките“ са минали 4 сезона, петият се очаква през 2023 г. Сега е точният момент да се подготвите за него, най-вече защото е супер забавен. А и напълно сте неподготвени за историята за потайностите на елитното вампирското съсловие, живеещо в Щатите (с някои гастроли на европейски такива) и техния слуга Гилермо.

„Stranger Things“ (Netflix), драма, хорър, фентъзи. „Странни неща“ не е по творба Стивън Кинг, но спокойно би могъл да е. Фентъзи, ужаси, странни неща, които се случват на всеки. И главните герои са деца, но без сериалът да е детски. Като казах Стивън Кинг, той беше туитнал за сериала следното „Да гледаш „Странни неща“ е като да гледаш „най-доброто на Стивън Кинг“. Казвам го в добрия смисъл“.

„Slow Horses“ (Apple TV), шпионски, драма, трилър, оценка от IMDb – 7.8. Времето навън е перфектно за английски шпионски сериал, от който има вече 2 сезона. Последният епизод от втория е на 30.12 – и така ще станат общо 12. Гари Олдман няма нужда от реклама, но не мога да се въздържа да кажа какво удоволствие е да наблюдава човек играта му в ролята на Джаксън Ламб, ръководещ отдел на М6. Надпреварата продължава и във втори сезон, в който има българска следа – актьорът Захари Бахаров в ролята на мафиота Пьотър Володин и участва в 5 от 6-те епизода.

„Hacks“ (HBO Max), комедия, драма, оценка от IMDb – 7.8. Какво се случва, когато звездата ти залязва и вече не си релевантен? А когато тя все още не е изгряла и наместо да се изстреляш в небосклона, се проваляш на всяка крачка? Тук ще намерите отговори за живота и релевантността, поднесени с превъзходен хумор и през безупречна актьорска игра на Джийн Смарт, която традиционно обира и всички награди за ролята си на Дебора Ванс.

„Wednesday“ (Netflix), комедия, драма, оценка от IMDb – 8.4. За любителите на черния хумор, аутсайдерите и „Семейство Адамс“. Тук Уенсдей Адамс (изиграна от талантливата Джена Ортега) е млада бунтарка, която непрекъснато се забърква в разни истории и като резултат бива изключвана от всяко училище, по простата причина, че не се вписва. Докато попада в алма-матер на своите родители (в ролите Катрин Зита-Джоунс и Луис Гузман) – академията „Nevermore“.

Четете още

Избор на редактора