Влаковете ни закъсняват с над 1 000 минути на ден

Влаковете на БДЖ закъсняват с между 1000 и 1800 минути на ден. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски, който днес даде брифинг за състоянието на държавните железници.

По неговите думи, започва спешен ремонт на вагони и локомотиви, за да се гарантира графикът на жп превоза в страната. „БДЖ е в изключително притеснително състояние. Изпълнението на графика за превоз на пътници в периода от началото на годината до момента показва, че са отменени 5700 бързи и пътнически влакове. Това означава повече от 12 дни, в които на територията на България не са се движили влакове“, посочи Папукчийски.

В „БДЖ – Товарни превози“ състоянието също било трагично от гледна точка на състояние на вагони и локомотиви. Само вземанията, които са просрочени и несъбрани, възлизат на 23 млн. лева, каза още заместник-министърът. Той допълни, че там се наблюдава и голям отлив на товародатели.

От Холдинг БДЖ са поискали консултация до колко е съобразно вливането на двете дружества – Пътнически превози и Товарни превози, в Национална компания Български държавни железници (БДЖ). Това бе направено в последните дни на управлението на кабинета „Петков“.

Четете още

Избор на редактора