Властите в Киев напъдиха руски православни свещеници от манастир

Украинските власти снощи наредиха на крило на православната църква с исторически връзки с Русия да напусне манастирския комплекс в Киев, в който се помещава, предаде Ройтерс.

Киев предприе строги мерки срещу Украинската православна църква (УПЦ) – която остана под подчинение на московския патриарх дори след като Русия започна пълномащабната си инвазия миналата година – на основание, че тя е проруски настроена и сътрудничи на Москва.

Московският патриарх Кирил категорично подкрепя инвазията.

УПЦ твърди, че е прекъснала връзките си с Русия и Московската патриаршия и е жертва на политически на лов на вещици.

Украинското министерство на културата заяви, че на УПЦ е било наредено да напусне 980-годишния манастирски комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намира седалището на организацията. В изявлението се казва, че проверка е показала, че УПЦ „е нарушила условията на споразумението относно използването на държавната собственост“, но не се предоставят никакви подробности.

УПЦ, която трябва да напусне до 29 март, заяви, че резултатите от проверката са „очевидно предубедени и грубо нарушават правните норми“.

От октомври украинските служби за сигурност редовно извършват претърсвания в църквите на УПЦ, налагат санкции на нейни служители, епископи и финансови спонсори и започнаха наказателни дела срещу десетки нейни духовници. Властите заявиха, че са открили проруска литература в църковни помещения, както и че там се укриват руски граждани. УПЦ отхвърля тези твърдения.

Повечето украински православни вярващи принадлежат към Православната църква на Украйна, създадена преди четири години чрез обединяване на църковни клонове, независими от Москва, посочва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора