Властта не губи надежда „Газпром“ да ни кимне за преговори

„Газпром“ би трябвало да преговаря с „Булгаргаз“, а на моменти разговорите да са на политическо ниво. Това заяви пред бТВ правителственият говорител Антон Кутев.

Въпреки отсъстващия официален контакт Кутев коментира, че все още не е изгубил надежда, че България скоро ще има оферта от „Газпром“ за подновяване на доставките.

Преди седмица министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че със сигурност се водят преговори с руската държавна корпорация, но не знаел кой води преговорите.

На 29 август премиерът Гълъб Донев пък каза, че преговорите са на много високо ниво.

Днес Кутев с неясни обяснения завоалира отговора на въпроса кой води тези преговори на много високо ниво.

„Отказът на едната страна да влезе в разговори също е част от преговорите и означава нещо. Не смятам, че имаме отказ. Отговорът закъснява. Надявам се разговорите да се състоят. Искаме единствено да сложим всички опции на масата, за да можем заедно със синдикатите и работодателите да изберем най-добрата – която осигурява газ до края на сезона и на най-добра цена. Ако влезем в разговори ще е добре да имаме и тази опция. Ако не – ще се търсят танкери и доставки от всички възможни доставчици“, посочи Кутев.

Той обвини правителството „Петков“, а не руската компания, в спирането на доставките в края на април.

„Ако не беше спиран този договор, в момента нямаше да сме в тази ситуация. Руската страна имаше куп условия, които половината държави в Европа изпълняват, и не само техни частни компании“, каза Кутев.

Четете още

Избор на редактора