Внучката на Сталин – пънкарка с автомат отвъд Океана

Тя има очите на дядо си, но не и емблематичния му мустак. Общо взето очите са едно от малкото неща, които е наследила от него. С пънкарската прическа, размъкнатите дрехи, татуировките и бизнеса си като собственик на антикварен магазин в Портланд, щата Орегон, Крес Еванс е истинска американка до такава степен, че никой не би могъл да си представи, че е внучка на съветския диктатор Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин.

Вече на 51 години, Крес се старае да е възможно най-далеч от образа на безмилостния “човек от стомана” на бившия СССР.

Крес, родена като Олга Питърс, е най-малкото от трите деца на Светлана Алилуева, единствената дъщеря на Сталин, която през 1966 г. бяга от Съветския съюз и се установява в САЩ.

След сложна дипломатическа игра, в която са намесени и написаните още в Москва мемоари на Светлана, тя успява да замине за САЩ. За книгата си тя получава 1,5 млн. долара от издателство Harper & Row, с което установява новия си живот.

През 1970 г. Светлана се омъжва за архитекта Уилям Уесли Питърс, от когото през 1971 г. ражда и Олга – жената, която впоследствие ще смени името си на Крес Еванс, за да се откъсне максимално от наследството си. Тя е само на 2 години, когато баща й напуска семейството и така момичето е отгледано само от майка си, която обаче запазва фамилията му Питърс. В Америка Крес и майка й постоянно се местят и така и не успяват да се установят на едно място. През 1978 г. Светлана става натурализиран американски гражданин и това й дава възможността да пътува. И то много. През 1982 г. заживяват във Великобритания, а Крес е изпратена в квакерско училище-интернат, където да се учи заедно с децата на британския елит.

Пред британския в. “Дейли Експрес” Крес разказва, че дълго време не е знаела, че майка й е дъщеря на съветския диктатор, а майка й я е учила, че Русия е чужда държава. “За мен Сталин беше един от тримата души, които спечелиха Втората световна война – Чърчил, Рузвелт и той. Тогава обаче майка ми ме помоли да я изслушам. И така разбрах за престъпленията му”, разказва тя.

“Целият живот на майка ми е бил свързан с преживяването на тази връзка със Сталин, докато се опитва да води свой собствен нов живот. Разбира се, тя се отвращава от това, което Сталин е направил, но имаше периоди, в които толкова много хора я държаха отговорна за действията му, че тя всъщност започна да си мисли, че може би това е истина. Беше толкова несправедливо”, обяснява тя решението да се откъсне максимално от дядо си.

В момента внучката на Сталин има собствен магазин за антики. Паралелно с това известно време Крес развива и кариера като стендъп комик. В социалните медии тя се показва като ярък бунтар срещу стандартната визия – пънкарски дрехи и бижута, експерименти с прическите и редица експерименти с цялостния начин, по който изглежда.

Неща, което едва ли биха се харесали на дядо й.

Четете още

Избор на редактора