Воден апокалипсис в Букурещ

Воден апокалипсис е обхванал града – така румънските медии обобщават събитията от изминалата нощ в Букурещ, след като силната буря в четвъртък вечерта предизвика хаос в града, съобщи БТА.

В 23:00 ч. жителите на румънската столица получили предупредително съобщение, че времето внезапно ще започне да се влошава и е по-добре всички да останат до домовете си. Метеоролозите са издали червен код за опасно време.

Падналата градушка и обилните валежи задръстиха канализацията и това доведе до наводняването на някои улици. Водата стигна до подземни паркинги, жилищни блокове и дори до домовете на хората. Някои от жителите споделят, че природната стихия е ударила със силата на ураган.

В момента наводнени са 107 улици, 208 къщи, домакинства и мазета, както и 71 автомобила. Изкоренени или съборени са 60 дървета и 7 стълба. Отнесени са 3 покрива. Пожарникарите от Генералния инспекторат за извънредни ситуации на страната са се намесили в над 400 ситуации.

Проблеми имаше и във въздуха. Три стюардеси били ранени заради турбуленция по време на полет на нискотарифна компания от Букурещ за Хамбург. Инцидентът е станал над Крайова, а самолетът се е върнал в Букурещ, където стюардесите са били приети в болница. Те са с леки наранявания по главата и краката.

В същото време проблемите по въздух не намаляват. Няколко полета с крайна дестинация Букурещ изчакваха във въздуха времето да се подобри, за да кацнат на летище „Хенри Коанда“ (Отопени) или бяха пренасочвани към други летища. „Полетът на компанията „ХайСкай“ (HiSky) между Тимишоара и Букурещ кацна на летище София, а този, изпълняван от „СкайЪп“ (SkyUp) за (израелската авиокомпания) „Аркиа“ (Arkia) по маршрута Тел Авив – Букурещ, кацна в Бургас, съобщават румънските летищни власти.

Четете още

Избор на редактора