Водолази унищожиха плаваща мина край Тюленово

Военнослужещи от Военноморските сили унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега срещу село Тюленово, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Сигналът за плаващ предмет, наподобяващ морска мина, е получен в Щаба на Военноморските сили  от областния управител на Добрич. Около 11.30 ч. мината е забелязана на 200 метра от брега срещу село Тюленово, уточняват от МО.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) е вдигнат дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“. В 14.50 ч. екипажът на вертолета е открил мината, издадено е и навигационно известие до мореплавателите за опасността.

Бързоходен катер 213 с военнослужещи от формированието за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, с ръководител капитан III ранг Илия Стойчев, е извършил преход до мястото.  Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 16.45 ч. мината е  унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военнослужещи унищожиха на 3 януари невзривен боеприпас и на плажа в град Обзор, Област Бургас. След оглед на открития предмет, той е класифициран тогава като стара силно корозирала противодесантна мина. Мината е унищожена на място, с отцепване на района, при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Четете още

Избор на редактора