Военен парад с 20 салюта за Деня на армията

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше честван с военен парад в София. На столичния площад „Княз Александър Първи“ маршируваха военнослужещи от всички родове войски и премина тежка бойна техника, а в небето прелетяха бойни и военнотранспортни самолети и хеликоптери.

Първият от три години парад събра в центъра на София много хора, както и много военни.

Президентът Румен Радев поздрави представителните блокове – около 800 военнослужещи, построени в 7 блока.

Знамената светини бяха поръсени със светена вода. Водосвет беше отслужен от негово преосвещенство мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, с молитвеното участие на Негово светейшество българския патриарх Неофит.

Речта на президента Румен Радев бе повече насочена към политиците, които вземат важните за България. България навлезе в опасни времена на война след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, каза държавният глава в тържественото си слово.

„В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили. Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие“, предупреди президентът Румен Радев.

Държавният глава каза, че в деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Трябва да опазим нашия дом и култура, заяви още президентът.

Иначе хубавото време привлече много хора, които дойдоха да гледат парада, а той беше открит с преминаването на вертолет Ми-17, носещ националния флаг на Република България.

След това, предвождани от знамената светини, на площада преминаха блоковете на военните, като за първи пълен парад след Covid ограниченията имаше и вертолети от авиобаза „Крумово“ и авиобаза „Чайка“, минаха и учебните самолети, транспортните самолети „Спартан“, както и бойни самолети Су-25 и МиГ-29.

Тази година сред сухопътната техника в строя имаше бойни бронирани машини от състава на батальонната група на НАТО.

По обяд пред сградата на администрацията на президента на Република България бе извършена тържествена смяна на караула.

Тържествените прояви за Гергьовден в София продължават със специална програма и вход свободен на Националния военноисторически музей.

Четете още

Избор на редактора