Военен самолет ще пренесе ковчега на Фердинанд

Тленните останки на българския цар Фердинад I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет.

В правителствения акт Министерството на отбраната  е посочено като институцията, която следва да организира и осъществи транспортирането. Министерството на външните работи от своя страна предприема необходимите действия по координиране на тези дейности. Необходимите финансови средства за целта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година, съобщават от Правителствената информационна служба.

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов.

Преди да предприеме действия по въпроса, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки.

Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата „Св. Августин“, но в понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба.

Четете още

Избор на редактора