Военният министър: Твърдо не на тежка военна техника за Украйна

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването „Лице в лице“ по БиТиВи служебният военен министър Димитър Стоянов.

„Имам предвид МиГ-29, Су-25, зенитно-ракетни комплекси. Ние нямаме достатъчно, за да гарантиране националната си сигурност, че да предоставяме това оръжие на Украйна“, каза още той. По думите му армията ни дори се нуждае от 6 до 8 млрд. лева, за да бъде модернизирана.

Стоянов припомни, че има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и веднага след това даде да се разбере, че това може да е само ремонт на техника. Това поставя въпроса защо изобщо се обявява против даване на нещо, което и без това парламентът е решил да не се дава. Или просто иска да демонстрира лоялност към позициите на назначилия го за министър Румен Радев.

„Нашите военноремонтни заводи са готови и ако има заявка, да извършат ремонт на украинска техника“, обяви Стоянов. От думите му обаче стана ясно, че месеци след решението на НС не е ремонтиран нито един украински танк и че нищо от предвиденото ремонтиране на поне 80 машини не се е случило.

За разлика от бившия служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев, Стоянов все пак призна случващото се в Украйна за „пълномащабна война“, а не за „военна операция“.

Четете още

Избор на редактора