Военното обучение за учениците ще е в 10 и 11 клас

В изпълнение на изискване на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, приет през 2020 година, Министерският съвет одобри Наредба за условията и реда за организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на Отечеството. Това съобщиха от пресслужбата на служебното правителство.

С наредбата се регламентира обучението на учениците от 10 и 11 клас на средното образование, както и подготовката на военнослужещите и цивилните служители за провеждане на обучение на ученици. В отделен раздел е определена и процедурата по кандидатстване и обучение на български граждани, отговарящи на условията на разпоредба от Закона за резерва във въоръжените сили на Република България, касаеща придобиването на квалификация „Офицер от резерва“ във висшите военни училища.

Изпълнението на постановлението ще допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение за защита на Отечеството. Ще се даде възможност на българските граждани да получат военна подготовка и да придобият квалификация „Офицер от резерва“, като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Според информация на Министерството на отбраната, предоставена на БТА в началото на април, военното обучението в училищата ще бъде изцяло теоретично и учениците няма да придобият военна квалификация, военна подготовка или специални умения за боравене с оръжие, бойни припаси, взривни вещества и други.

Целта на обучението на учениците в 10-и и 11-и клас е придобиване на теоретични знания за защитата на Родината и мисиите и задачите на въоръжените сили, както и на умения за оцеляване при природни бедствия, кризи от военен характер или предизвикани от промишлени аварии.

Четете още

Избор на редактора