Войната в числа: жертви, бежанци, мобилизирани, помощи за Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви вчера първата мобилизация в страната след края на Втората световна война. Тя е в подкрепа на „специалната военна операция“ в съседна Украйна.

От началото на руската инвазия в съседната страна на 24 февруари вече бяха убити хиляди хора, а милиони украинци поеха пътя към чужбина. Следва справка със събрани от Франс прес основни данни за войната – почти седем месеца след нейното начало.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу призна вчера за 5937 убити войници по време на „специалната военна операция“ в Украйна. Това число е доста по-ниско от украинските и западните оценки.

На 29 август министерството на отбраната на САЩ каза, че изчислява руските загуби на между 60 000 и 80 000 души, включително ранените. Украйна уверява, че е убила 55 100 „вражески войници“, предава БТА. Киев призна на 22 август, че неговите сили са дали близо 9000 жертви. Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Що се отнася до цивилните жертви, ООН каза на 18 септември, че е регистрирала гибелта на 5916 мирни граждани в Украйна от началото на войната. Повечето от тези хора са загинали при експлозии в гъстонаселени жилищни райони. Реалният брой на убитите цивилни вероятно е много по-голям, предупреди в същото време ООН.

7,4 милиона украинци са намерили убежище в други европейски държави, по последни данни на службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Най-много от тях – 2,6 милиона, са в Русия. Следват Полша (1,4 милиона), Германия (1 милион), Чехия (433 хиляди), Италия (153 хиляди), Турция (145 хиляди), България (135 хиляди), Великобритания (125 хиляди) и Франция (101 хиляди).

Обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация е частична, като обхваща 300 хиляди резервисти според министъра на отбраната Сергей Шойгу. По оценки на Шойгу това са едва „малко повече от 1 процент“ от около 25-те милиона души, които подлежат на военна мобилизация в Русия.

Руската армия твърди, че личният й състав наброява 1 милион човека. Миналия месец президентът Путин подписа указ за увеличаване на числеността им от 1 януари до 1,15 милиона души. Съединените щати обаче смятат, че руските въоръжени сили имат проблем с набирането на хора и преди началото на войната са имали реално само 850 хиляди военнослужещи, 300 хиляди от които – в Сухопътни войски.

Няма официални данни колко точно руски войници са изпратени в Украйна. Според западни оценки обаче преди началото на инвазията руската армия е била разположила по границите на съседната страна между 150 000 и 200 000 души. Британският аналитичен център „Джейнс“ изчислява, че в Украйна са се сражавали 220 хиляди руски военни, включително такива, които вече са били изтеглени.

По оценки на Международния институт за стратегически изследвания, също базиран в Лондон, руската армия е разположила в Украйна 120 хиляди войници, 100 хиляди от които са извън Крим. На страната на Русия обаче се сражават и други бойци, включително от паравоенната група „Вагнер“ и сепаратистите в Донецка и Луганска област. Точният им брой не е известен.

Що се отнася до Украйна, нейните въоръжени сили наброяваха в началото на войната 170 хиляди военнослужещи и 100 хиляди резервисти. Числеността им обаче бързо нарасна, за да достигне между 300 000 и 350 000 хиляди души в началото на миналия месец по оценки на военен източник, пожелал анонимност.

Към 3 август съюзниците на Украйна са й били обещали над 84 милиарда евро помощ, сочат данни на Института за световната икономика в Кил, Германия. Малко повече от половината от тези средства – 44,5 милиарда евро, ще дойдат от Съединените щати.

От тази помощ за военни нужди са били обещани общо 38,5 милиарда евро, близо половината от които – отново от САЩ (над 16 милиарда евро). Обявени са оръжейни пратки на стойност 16,2 милиарда евро – показател, по който Съединенинети щати също имат дял от над 50 процента. Реално обаче са били доставени само половината от тези жизненоважни оръжия, които според анализатори са помогнали за обръщането на тенденцията в полза на Украйна през последните седмици (за 8,2 милиарда евро).

Четете още

Избор на редактора