Войната и корупцията ще са предизборните теми, смята Христо Иванов

Очаквам трудна кампания, която ще доведе до още по-фрагментиран парламент. В следващото Народно събрание може да се появят формации, които да направят създаването на мнозинство още по-трудно. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред ТВ1.

“Когато сравняваме миналата кампания и тази, която ни предстои, вижте колко пъти ще се спомене думата “Русия” и колко беше спомената преди година. И ще видим колко е голяма разликата”, коментира той. Иванов посочи, че войната ще бъде основният фактор, който ще влияе върху нагласите.

“Предстоящата кампания ще има две теми, които ще се конкурират – войната и корупцията – анализира още Иванов. – Трябва да стане ясно, че това е една и съща тема. Само преди дни се случиха взривове в складове на български производител на оръжие. Трябва да си даваме сметка, че войната е на наша територия. Българските политици предпочитат да не говорят за войната, да я изтласкват. Не можем да игнорираме реалностите. Защото реалностите винаги печелят срещу политиците”.

Иванов за пореден път застъпи тезата за необходимост от създаването на траен системен политически субект, който да може да гарантира на цяло следващо поколение геополитическата ориентация на страната.

“Трябва ни наистина голяма формация, която ще може да направи заявка за самостоятелно управление. Такъв коалиционен субект трябва да може да поставя условията – заяви още той. – Наличието на такъв субект означава, че от началото на кампанията няма да стои изобщо въпросът дали ГЕРБ ще финишира първи. Това ще означава да не разделяме избиратели, които мислят по един и същи начин”.

Четете още

Избор на редактора