Воля! И за хората с кюлчета, и за обикновения бандит

Няколко трагедии напоследък показват, че държавата ни дълго време е била завладяна освен от политико-олигархични интереси – а най-вероятно, вследствие тъкмо на тях – от обикновен бандитизъм! Всъщност, преди той имаше по-мутренски вид, сега е някак си по-банален, но също толкова опасен, както и преди.
За съжаление, той става видим в публичното пространство само при най-драстичните си прояви, но истината е, че трови живота на обикновените хора всекидневно.
Отвоюването на държавата, ако въобще се случи някога, не е само ограничаване на правомощията на главния прокурор, пращането поне в домашен арест на един бивш премиер с кюлчета злато и пачки евра в спалнята му, бутането на незаконния кей на един полигарх (политик и олигарх) и. т. н.
Отвоюването на държавата, ако въобще някога се случи, означава освен всичко останало и няколко простички неща като например:
– мутроидното синче на един вече бивш зам.-областен прокурор да не може да пребива години наред хора, които не му харесват във въпросния областен град и винаги да се измъква „сух“ (Перник);
– мутроидни терористи на пътя, с килограми наказателни постановления и актове, със сини лампи и полицейски стоп палки в колите си, с отнети книжки, но въпреки това шофиращи безнаказано, по правило в дрогирано състояние, да бъдат арестувани своевременно, за да не убиват невинни хора на/край/около пътя. (последният пример е от София);
– квартални и всякакви други гамени да не могат безнаказано да тероризират (с пиратки съседите си, а абитуриенти гамени – с пилене на гуми, чалга оргии и безразсъдно шофиране) не един и два района и квартала във всеки град.
Списъкът може да бъде продължен с още много примери.
Ако „промяната-N“, която и да е тя, има воля да започне да работи по тоя „обикновен“ списък, без разбира се да вдига ръце от „важния“, с политиците, нещо може да мръдне в тази държава.
В противен случай…
От фейсбук страницата на автора

Четете още

Избор на редактора